Beeld: Rooftop Revolution
De docentendag 2023 was een dag vol inspiratie en ontmoetingen. Er werd geleerd en gereflecteerd. Ideeën voor toekomstige samenwerkingen en nieuwe manieren van werken borrelden op. En er was natuurlijk ruimte voor gezelligheid.
Maar de dag begon met een moment om stil te staan bij het overlijden van Ynte van der Meer, een zeer gewaardeerde collega die velen in het domein hebben gekend. In Ynte's eigen woorden - het laatste deel van het gedicht dat Ynte vorig jaar maakte ter ere van de publicatie van het nieuwe domeinprofiel - bracht DBE-voorzitter Frank Spuij in herinnering waar Ynte voor stond:
Toekomstdenkers met lef en daadkracht
Is waar heel de BV Nederland op wacht
Ook buiten en over onze grenzen
Zijn er nog meer mooie mensen
Om vast te verbinden met elkaar
met grote infrastructuur of een klein gebaar
Bouw dus sociaal én inclusief
Met vakmanschap en toch innovatief
Maak het voor elkaar
Zijn boodschap bleek helemaal aan te sluiten bij het verhaal van Suze Gehem, die lef en daadkracht onmisbaar noemt voor de verduurzaming van Nederland, niet in het minst als het gaat om de ruim 140.000 monumenten in ons land. Suze nam de aanwezigen mee langs meer en minder bekende momumentale panden en liet zien dat lang niet altijd (dure) high-tech oplossingen nodig zijn om panden met behoud van hun karakter te verduurzamen. Wél essentieel is dat we niet bang zijn om nieuwe dingen te proberen. Studenten spelen daarbij niet alleen als toekomstige experts een belangrijke rol, zo bleek uit één van haar voorbeelden: een studentenvereniging nam jaren geleden al het voortouw in het verduurzamen van het eigen momunentale pand. De jonge oprachtgevers stonden volledig open voor nieuwe ideeën. Het project werd een prachtige kans om te experimenteren en leren in het renoveren! De bierkoeling waarvan de restwarmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het gebouw kreeg destijds veel media-aandacht, maar de echte impact van het project zat in de kennis die werd opgedaan en de vele nieuwe verduurzamingsprojecten die dit goede voorbeeld volgden. Het was één van de vele voorbeelden die duidelijk maken dat verduurzaming van monumentale panden kan. En als het daar kan, kan het overal!
Na de lezing was het tijd om samen met oude bekenden en nieuwe contacten mee te doen aan de pubquiz. Natuurlijk met een vleugje built environment: van het beroemde spoorviaduct uit de Harry Potter films, tot de hoeveelheid energie in de Amstel die kan worden benut voor verwarming van huizen en het bosrijke Wonderwoods-gebouw in Utrecht. Team "Van alles wat" bleek de meeste vragen goed te hebben. Gefeliciteerd!
Na de pauze volgden presentaties van HvA-lectoren Frank Suurenbroek en Jeroen Kluck, met ook daarin veel voorbeelden op het gebied van verduurzaming. Met aandacht voor (regen)waterbeheer en de klimaatneutrale, circulaire stad. Duidelijk is dat praktijkgericht onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de versnelling van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Goed om van elkaar te weten wat er allemaal gebeurt!
Tijdens de lunch was er gelegenheid om onder begeleiding van studenten het nieuwe Jakoba Mulder Huis te verkennen, inclusief de verschillende labs. In de middag konden er verschillende workshops worden gevolgd. Een korte terugkoppeling van de workshops en eventuele presentaties zijn te vinden op de webpagina met het overzicht van de workshops.