Inspiratie en kennisdeling in Rotterdam

Inspiratie en kennisdeling in Rotterdam

Publicaties

Op 11 en 12 mei 2022 was de stichtingsraad van DBE op excursie in Rotterdam. Er waren rondleidingen en gesprekken op meerdere locaties van de Hogeschool Rotterdam (HR) en er was natuurlijk ook aandacht voor de bijzondere gebouwen in het centrum van Rotterdam. Een korte terugblik op de verschillende programmaonderdelen door de deelnemers: 

   

Academieplein

Op de eerste locatie, Academieplein, werd de groep ontvangen door Ron Bormans, de CvB-voorzitter van HR. Hij vertelde over de missie van HR en hoe deze aansluit bij de uitdagingen waar de stad mee te maken heeft. Robert van Ingen, directeur van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving (IGO) bij HR vertelde daarna meer over de ambities van het instituut en de manier waarop het onderwijs en onderzoek in samenwerking met het werkveld wordt vormgegeven.

   
RDM

Van het Academieplein met de supersnelle watertaxi de Maas over naar RDM, een historische en bruisende plek waar studenten, docenten en onderzoekers samen met ondernemers praktisch aan de slag gaan met technische innovaties voor de haven en de stad. Hier is goed te zien hoe Hogeschool Rotterdam handen en voeten geeft aan haar missie om opgavegericht onderwijs aan te bieden. 

   

Duurzame Renovatie

Haico van Nunen gaf een inspirerende presentatie over de renovatieopgave, gebaseerd op 3 pijlers: 1) waarom renoveren; 2) hoe duurzaam renoveren; en 3) de manier waarop HR dit doet. Hij benadrukt dat het hebben van technische kennis alleen niet voldoende is. Processen moeten anders worden ingericht. En vooral: er is ander gedrag nodig. Want als professional in deze tak van sport moet je mensen mee kunnen krijgen in verduurzaming. En dat terwijl de opgave voor de renovatie van de bestaande bouw nog groter is dan die voor nieuwbouw. De komende 25 jaar dienen we 270.000 renovaties per jaar uit te voeren, dat zijn 5200 woningen per week!

   

Community of Practice Flood protection

Leo van Gelder vertelde gepassioneerd over de werkzaamheden van de Community of Practice Flood Protection, waarbij de nadruk lag op de gevolgen voor Nederland bij een stijging van de zeespiegel met 3 meter. In het lab onder meer een stroomgoot en een waterbak waarmee de effecten van een verandering in zeespiegel op dijken/rivieren gesimuleerd kan worden. Erg mooi ook om te zien hoe gemakkelijk Leo studenten betrekt bij zijn onderzoek en studenten het podium biedt door ze te laten vertellen over hun bijdrage daaraan.

   

M4H

Informatie volgt nog.

  

Blue City

Op dag 2 stond een bezoek aan Blue City (het voormalige zwembad Tropicana) op het programma, na een korte wandeling langs een aantal iconische bouwwerken in Rotterdam, waaronder de Erasmusbrug en de hoogste woonflat van Nederland. Eenmaal aangekomen bij Blue City denk je aan de buitenkant van het gebouw wellicht: “wat een oude bouwval”. Maar als je eenmaal binnen bent ervaar je de inspirerende en leerzame omgeving. WOW! Een voorbeeldstad voor de circulaire economie. Met veel startende bedrijven en de Hogeschool Rotterdam die er een satelliet heeft.